do takiego testu potrzebne dwa silniki albo nowe albo po dokladnym remoncie , kompresja musi sie zgadzac tak ze w benzyniaku zaplon itd.
tymi samochodami trzeba przed górka dac gaz do dechy albo na tyle zeby wykorzystac maksymalnie szybki bieg 3 lub 4 , starzy kierowcy mówili ze dobry silnik S-21 jak ma zaplon dobrze ustawiony i kompresje ma to powinna o 5 kmh predkosc spasc pod gore , bez zaladunku, biorac podjazd z rozpedu 70 kmh i wcisnac pedal gazu

generalnie sa slabe te silniki do tych samochodow , jak sa nowe to jak wszystko funkcjonuje itd, ale kompresja jest najwazniejsza i zaplon.
ja tobie radze sprawdz kompresje w tej andorii , to diesel ma wiekszy stopien sprezania jezeli niema wystarczajacego to bedzie slaby jak bolka trampki po nocnej imprezie , tak samo bylo umnie w nysie ze coraz to slabsza byla , przyczyna byla uszczelka pod glowica nieszczelna ze dmuchalo kompresje do ukladu chlodzenia , i miala wypalone 2 zawory wydechowe , silnik nierowno chodzil , masz teraz czarno na bialym jak jezdzisz tymi samymi drogami i jak zuka kupiles to podjezdzal z wieksza moca pod gore niz teraz , tak ja tez mialem z moca mojego S21 na poczatku byl mocny potem coraz to slabszy