Dzisiaj jest 24 stycznia 2026, 09:53

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 253 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

Jutro się tym zajmę - będę miał cewkę. Znajomy podpowiada aby wymienić kondensator bo miał podobne objawy w maluchu".

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Administrator Nysa Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Nysa 522R 1991
Też może być. Kondensator mógłby być jedną z przyczyn nadpalonych styków przerywacza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

Cewka i kondensator wymienione - niestety nie dało to żadnego efektu.
Po przeczyszczeniu pompy paliwa też nic się nie zmieniło.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

Pojazd: Żuk A161 '91
A sprawdziłeś gaźnik? Mógł jakiś paproch wpaść do dyszy i ją zatkać i przez to tak się dzieje. Najlepiej wymontuj gaźnik i go dobrze wyczyść.

A odnośnie zalewania, to można to sprawdzić wykręcając jedną ze świec w silniku. Jak jest mokra to znak, że zalewa, a jak sucha to problemem może być kiepskie zaopatrzenie silnika w paliwo - zatkane dysze w gaźniku lub "fałszywe" powietrze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

Problem udało się rozwiązać.
Po wykręceniu sitka w gaźniku i przeczyszczeniu, silnik pracuje tak jak powinien :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Gość Nysa/Żuk Service

Mam pytanie o poziom paliwa w Weberze najlepiej mierzony od krawędzi pokrywy do pływaka. Z góry dzięki za pomoc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Odległość pływaka od płaszczyzny pokrywy powinien wynosić odpowiednio dla gaźników:

28/35 S2A1 – 6,25mm – 6,75mm
28/35 S2B1 – 6,75mm – 7,25mm

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

jak nigdy jeszcze niebylo nic grzebane przy plywaku to radze ci tez niegrzebac, fabryczne ustawienie jest idealne , plywak sam sie niewygnie , jezeli chcesz sprawdzic bo niejestes pewny co mógl poprzedni wlasciciel tam grzebac to mozna sprawdzic , ja wczoraj wymienialem serwo bo pedal hamulca sie zapadal , poprostu nietrzymalo podcisnienie , wziolem nowe serwo przykrecilem lacznik pompy hamulcowej , patrze na ten popychacz co z serwa wychodzi idealnie ustawiony juz nietrzeba nic grzebac. 1,5 mm ma luz :wink: to tylko przyklad

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Gość Nysa/Żuk Service

Dzięki. Pytam bo wymieniam plywak(stary wyklepany od gazu). Tak wogóle to nie wiem jaki to model gażnika? Jest to Warszawa 223 z przejściówką na Webera. Wewnątrz gardzieli na tych przewężeniach jest 24 a w drugiej 26 wytłoczone. Wygląda to tak. Jak słabe foto to jutro dorzucę lepsze. Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na podstawie gaźnika z boku gdzieś powinno być napisane jaki to typ gaźnika.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Gość Nysa/Żuk Service

No właśnie nic nie wylukałem. Jutro jeszcze raz go obejrze. A średnicę gardzieli to mierzy się przy wlocie powietrza, przy łączeniu z kolektorem cz w najwęższym miejscu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Nysa 522W, 522S,Autosan H6 ZK
Z przodu już widać, że to fiatowski gaźnik, nie od nysyh czy żuka, no ale zawsze to można dysze wymienić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

robo to stary weber wyprodukowany przed 1986 rokiem , on ma dysze wieksze przystosowane do S21 , ja bym go na twoim miejscu niemontowal , wez kup lepiej taki z elektrozaworem gardziele 28/35 mm , bedzie oszczedniejszy :wink:

Offline Wyświetl profil  

Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Kurcze wczoraj silnik fajnie chodził już myslałem ze wszystko ok , dzisiaj założyłem nowe kable i kurcze nie pali i strzela w gaźnik , zdjąłem pokrywe filtra i patrze wygląda ok pale i pss co chwile jakby załapywał a tylko wali paliwem w podsufitke , załozyłem stare kable zapalił ale strasznie nim trzęsło
Wykręciłem świece wszystkie okopcone na czarno ale suche a ostatnia ta na 4 cyl mokra, pogrzebałem w ustawieniu zapłonu i nic , potem zapalił ale strasznie nim trzęsie , potem znów coś grzebałem przy kopułce i świece okopcone i nie pali a ta jedna mokra. Nawet zamieniłem świece ale dalej to samo na 4 cyl nie ma chyba zapłonu.

Od początku odkąd go kupiłem to strasznie nim trzęsło myslałem ze to poduszki ale są ok a chyba nie pali na wszystkie cylindry. Coś było grzebane przy zapłonie bo aparat był wymieniany bo pod fotelem znalazłem drugi i świece swieżo wyglądają.

Obstawiłem kopułke ale ciężko dostać taką poziomą , czy jest ona zamienna z tą zwykłą i czy kable mi starczą?

Ma ktoś jakieś inne pomysły ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie pali na wszystkie gary, sposoby sprawdzenia przyczyny bardzo proste.

Po pierwsze wykręć świece i sprawdź każdą świecę, czy daje iskrę - zakładasz przewód, dotykasz gwintem lub sześciokątem świecy do masy czyli odsłoniętego metalu np głowicy, trzymasz za fajkę, żeby Cie nie popieściło i kręcisz rozrusznikiem, powinieneś widzieć, jak iskra przeskakuje. I tak dla świec z każdego cylindra i odpowiadających im kabli. Jeśli na którejś świecy nie masz iskry, to przyczyna może leżeć w samej świecy - przełóż na inny kabel, gdzie świeca dawała iskrę i tam sprawdź, jeśli daje, to może kabel, albo kopułka, jeśli nie daje, to świeca do wymiany.
Jak sprawdzić kabel? Zamienić kabel na inny, który na pewno działa (czyli ze świecy, która dawała iskrę).
Kopułkę, wytrzeć delikatnie styki drobnym papierem i sprawdzić na wygląd czy jest ok.

Styki przerywacza, czy dobrze działają, wyregulować odstep przerywacza, też można delikatnie papierkiem pomiędzy stykami przejechać, żeby pozbyć się brudu.
Cewka też może być uszkodzona, tak samo kondensator, ale najprawdopodobniej w Twoim przypadku to kable lub świece. To, że nowe, to nie znaczy, że dobre.
Pamiętaj, że przy zamianie cewki nie możesz dać eletkronicznej, jesli masz zwykły zapłon. Jeśli masz elektroniczny moduł, albo elektroniczny aparat to wtedy tylko możesz zastosować elektroniczną cewkę.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 253 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna
Moderatorzy: monterr07, Dziwny Mag

Strefa czasowa UTC+1godz.