Dzisiaj jest 05 lipca 2025, 16:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
paliwa niedostawal silnik , czyli ogolnie
na taki bubel widocznie trafilo mi sie :x

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service

To ci patent wymyslili ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

:D Panowie , sorki , ale nie tędy droga !!! Przy instalacji LPG paliwo odcinane jest elektrozaworem , zamontowanym powyżej poziomu gażnika , więc problem sam sie rozwiązuje. Paliwo do komory pływaka wpływa z zaworu iglicowego w pokrywie , więc do góry nie poleci. Jeśli zdąży spłynąć , nim wystygnie silnik , to uszkodzony jest zawór kulkowy w podstawie komory pływaka , doprowadzający paliwo do dysz. Nim trzeba się zająć. Zawór zwrotny zabezpiecza przed opróżnieniem pompy , i sprawdza się przy co najmniej kilkugodzinnych postojach. Przy krótszych , zanim wypalimy paliwo z gażnika , pompa uzupełni poziom. :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

mi niechodzilo o instalacje gazowa , tylko o problem gaznikowych silnikow ze jak latem w upale sie jedzie wylaczy silnik to dochodzi do odparowania paliwa w ukladzie zasilania , czyli rurki paliwa , komora plywakowa , wszystko sie nagrzeje dochodzi do gazowania , mi jeden gosciu powiedzial ze pomaga w tym zainstalowanie pomiedzy pompa paliwa a gaznikiem dodatkowy filterek paliwa o wiekszej pojemnosci , i pomaga jest lepiej na rozgrzanym silniku odpalanie dodajac ciut gazu :wink: tego sie nigdy niewyeliminuje do konca , odczekasz polgodzinki i tez lepiej zapali niz po 10 minutach gdzie najwieksza temperatura z silnika bije.A ten zawor to myslalem ze na szybko wyprobuje ale shit to byl , niemozna natym polegac mozna stanac w drodze paliwo niedochodzi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Nawiązałem do LPG , bo takie pytanie też przewinęło się w temacie. Paliwo odparowuje zawsze , bo w tych gażnikach pokrywa gażnika jwst otwarta , więc tego problemu nie przeskoczysz. Jeśli Twoja maszyna lepiej zapala po godzinnym niż po dziesięciominutowym postoju , to dysza paliwa podaje za dużo i minimalnie zalewa przy gorącym silniku.
Zapłon może być za wczesny. Nie chcę mądrować , ale moja po regulacji pali 13 benzyny lub 14 gazu , zapala na dotyk i chodzi równo , więc chyba trochę pamiętam z pracy w zawodzie. Pozdro i wytrwałości :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

przeciez od tego mamy forum zeby dyskutowac , to juz dawny temat , byl spontanicznie napisany i szybko umarl , ale dobrze ze ty czytasz forum nawet stare tematy i odgrzewasz na nowo :) z moja nysa wszystko ok , typowe dla gaznikowego silnika gazowanie ktorego sie nieda wyeliminowac tak jak napisales.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Temat może stary , ale się nigdy nie starzeje ! Dobrze zmontowany i wyregulowany układ zasilania to oszczędność , nie tylko paliwa , ole też lepsza trwałość :!: Za dużo :?: żle , Za mało :evil: żle , więc warto nad tym popracować :!: Poprzedni właściciel mojej Nyski olał układ paliwowy , jeżdził tylko na gazie , i jak wlałem benzynę , to cudem się nie zapaliła :!: Lało się wszędzie , na wszystkich wężach :!: Cały dzień grzebałem , żeby to połatać :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

ja niebede gazowac mojego silnika zawsze na paliwie bede jezdzil , moja nysa na autostradzie jak jade to spala 8-9 litrow , jak tak kolo domu to wezmie 11-12 wiecej nie , mam nowy gaznik weber , wiem ze kolektor ssaco wydechowy jest mocno przykrecony do glowicy , bo wstawilem stalowe gwinty juz do tej nowej glowicy odrazu , pompa paliwa ok kupilem od dderusa nowke kiedys :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Jak mieścisz się w takich normach , to wspaniale ! Mój gaznik jest w opłakanym stanie , ale jestem umówiony po nówkę. Facet ma też jakieś inne klamory w garażu , jak tam będę to załączę listę , może się coś komus z forum przyda !!

PS. Kolega ma potężny złomowiec , jak tylko pokaże się jakaś Nyska , to da mi znać !!! Jak byłem u niego ostatnio , miał tylko 3 żuki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

:D sciagaj nysany do domu zbyszek tak ma byc 8) :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Jsne , jak tylko sie coś pokaże , to biorę a jak nie dam rady , to wystawię na forum !!!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Moderatorzy: monterr07, Dziwny Mag

Strefa czasowa UTC+1godz.