Dzisiaj jest 07 lipca 2025, 09:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 28  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

Dodam jeszcze kilka zdjec,jak mozna oczywiscie :)[img][img]http://images39.fotosik.pl/396/e614eafb8dd477c6m.jpg[/img] Obrazek Obrazek[/img] Obrazek Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

Marian15 oczywiscie nie ma drzwi przesuwanych,jakby mialaja jako lajik nawet bym wiedzial ze milicyjna :) chodzi mi o to czy ta akurat mogla byc milicyjna,wnioskuje po farbie pod czerwona,ponad to ojciec goscie co mi sprzedal,odkupil ja ponoc od mswia,ale dokumentow na to nie widzialem,dlatego pytam tu bardziej rozgarnietych i oobeznanych w temacie niz ja :)
pozdro

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

to co niby uwazasz za tabliczke znamionowa to jest tabliczka na nagrzewnicy lub chlodnicy :D " ZSM inwalidzi" taki zaklad wykonywal nagrzewnice i chlodnice w ostrowie wlkp, jezeli wlasciciel mowil ze byla w MO to czemu miala by niebyc :) ale jako sanitarka , ladna nysa :!: wstaw wiecej zdjec zrob swoj wlasny temat o tej nysce :wink:

tak podsómowujac to , mamy juz na forum kilka posiadaczy ladnych nysek w wersjach specjalnych :!: 8) :!:

Ostatnio zmieniony 20 listopada 2010, 20:43 przez nysanek, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

nysa-servis,kiedys moze zrobie taki temat,jak narazie czas nie pozwala mi na takie rzeczy,mam kilka fajowych nysek,a mialbym jeszcze wiecej jakby byly powszechnie do kupienia,kocham je,na nich sie wychowalem,dlatego chyba mam sentyment,tymbardziej ze sytuacja materialna mi pozwala,jak wroce do polski,odremontuje kazda co do jednej i niech ciesza oko me i mlodych,ktorzy niejednokrotnie byli poczeci w takowych pojazdach :D ktorych dziadkowie,ojcowie sie takimi bujali,to byl klimat!:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

no to ok tak trzymaj :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Administrator Nysa Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Nysa 522R 1991
Generalnie - to była sanitarka :) Ma szybe do 2/3 matową, niektóre pewnie byly wymienione, moze pekły... Ścianka działowa... No, a czy byla na służbie milicji, to musisz wziac fleske i papierek scierny i zjechac ten pomarranczowy lakier delikatnie na bokach, zeby nie zjechac niebieskiego i zobaczysz czy są napisy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj :D
Załóż o niej temat w dziale "Nasze Nysy", jeśli możesz :prosze:

Chłopaki - wszelkie wyżej napisane uwagi na temat "milicyjna - niemilicyjna" odnoszą się ogólnie do przełomu lat 60.-70. i później - gdy w produkcji była już wersja przeznaczona specjalnie dla Milicji (drzwi suwane po obu stronach nadwozia).
Radiowozy z suwanymi drzwiami weszły do produkcji w końcówce 1968 roku - więc trudno oczekiwać, żeby każda używana w MO Nysa 501 (nie mówiąc już o starszych wozach) miała przesuwne drzwi itd 8)
Zanim zaczęto produkować stricte resortowe wersje, czyli przed 1968, Milicja oczywiście używała innych Nys - najczęściej mikrobusów.
Z kolei chwila rozpoczęcia produkcji wersji dla MO nie oznacza, że automatycznie jednego dnia zniknęły wszystkie starsze wozy - co zresztą każdy na pewno wie :wink: 501-ki, mikrobusy i "resortowe", już z odsuwanymi drzwiami, były w służbie do drugiej połowy lat 70., stopniowo zastępowane nowszymi (521 i 522 "konwojowymi" i "wypadowymi").

A Twoja 501 Eric jak najbardziej mogła być w Milicji (i obydwaj w sumie wiemy, że była :wink: ;D ). Przy czym mogła być sanitarką, ale nie musiała. Mogła też mieć zmienione przeznaczenie w trakcie służby. Jeśli Nyska pełniła rolę inną, niż zwykły "dupowóz" - np. laboratorium, ruchomy komisariat itp - to często miała matowane szyby, tak, jak sanitarki, a wnętrze aranżowane odpowiednio do potrzeb bieżącej służby.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Nysa 522W, 522S,Autosan H6 ZK
No dobra, ale czy istniały Nyski 501 z rozsuwanymi drzwiami po jednej stronie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

nie robo niebylo takich , 501 jako towos standard niemiala po bokach dzwi miala tylko tylne dzwi do paki ladunkowej , nysa 501 K - kinowoz miala po boku dzwi jak mikrobus na bok otwierane dla operatora filmowego , z wejsciem nysy 501 wypadowej i konwojowej dla MO ktora miala po boku dzwi suwane , zrobili tez taki meblowoz dla jakiegos zakladu ktory produkowal meble i ona miala po bokach dzwi suwane jak MO a dach byl chyba o 40 cm wyzszy , napewno widziales ta nyse na zdjeciach , byla to oferta FSD jak elastyczna moze byc produkcja samochodow nysa , na zamowienie klijeta :wink: mam taki prospekt musial bym zobaczyc czy to kawalek gazety gdzie to fabryka na 25 lecie opisala ile do tej pory ma juz odmian specjalnych sam.nysa i sa tam wymienione odmiany dla roznych odbiorcow.
A ta nysa erica mogla byc w kryminalistycznym wydziale, jest film prywatne sledztwo tam widac nyske 522 wlasnie z mlecznymi szybami jak sanitarka na niebiesko pomalowana , ktora niezywego czlowieka zabiara.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Nysa 522W, 522S,Autosan H6 ZK
Ten meblowóz to porażka - normalna nysa jest wywrotna, a co dopiero taka wysoka :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Dziwny Mag pisze:
3) I akurat towosów w milicji to było tyle, co nic - a jak mi pokażesz Marian więcej niż jednego oznakowanego towosa w służbie milicji lub policji to masz zgrzewkę tymbarków (lub piwa za jakiś czas ;) ) :D

http://www.forum.milicja.waw.pl/album_c ... C&start=12

W tej galerii są dwa zdjęcia Towosów oznakowanych jako Milicja :) Swoją drogą powoli zaczynam rozglądać się za Nyską dla siebie. W planach chcę tak samo przemalować ją na barwy Milicyjne. Przeglądając ogłoszenia w 90 % są same Towosy więc moje zainteresowanie skupiło się właśnie na Towosach w Milicji. Chociaż marzy mi się żeby kupić Nyse z suwanymi drzwiami.

Edit
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0419174652 Ktoś wie coś więcej o tej Nysce ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiem tyle, że to była sanitarka :D
A Towosy przerobione na milicyjne wyglądają dziwnie... powiedziałbym nawet, że zniesmaczają mnie trochę... Ale ja też nie należę do do konca normalnych :mrgreen:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service

Dziś dzień dziwaków... więc Marianku masz prawo być nie normalny :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Marian15 pisze:
A Towosy przerobione na milicyjne wyglądają dziwnie... powiedziałbym nawet, że zniesmaczają mnie trochę... Ale ja też nie należę do do konca normalnych :mrgreen:

Jeszcze zależy jak zrobiony. W Jeżowie Sudeckim sam widziałeś takiego Towosa :)
Ja z dzieciństwa pamiętam jak jeszcze Policja poruszała się Nyskami i zawsze mi one wpadały w oko. Bardzo mi się podobają milicyjne Nyski. Wszyscy moi rówieśnicy zachwycali się jakimiś super sportowymi samochodami a ja oglądałem się za polskimi starociami. Ahh tylko czekać mi pozostaje do wiosny i szukać dla siebie Nyski :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No widziałem, i ta buda była w całkiem niezłym stanie... Niestety, sam pewnie widziałeś juz jej nie ma.. Pewnie poszła na żyletki razem z tą żółtą stricte milicyjną.... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 28  Następna
Moderatorzy: monterr07, Dziwny Mag

Strefa czasowa UTC+1godz.