Dzisiaj jest 08 marca 2026, 10:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

to co napisalem wyzej mi sie pomylilo z kims innym tu na forum , bo w ostatnim czasie duzo sie dzieje na forum , ja opisywalem tu na forum kiedys wszystko dotyczace glowicy szukaj w mechanice i patentach oraz remonty nysy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

Siemacie.

W Nysce cały czas się coś dzieje.

Wymiana tłumika:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poprzedni właściciel nas troszkę oszukał. Tłumik był kompletnie zjedzony, a na ogromną dziurę położony kawałek blachy, przykręcony paroma wkrętami. To wszystko pomalowane srebrzanką dla nie poznaki.
Postawa godna pochwały :evil:

W każdym bądź razie humor nas nie opuszczał :D

Obrazek

Po wymianie tłumika Nyska zaczęła strasznie pluć wodą, a tłumik przecież nowy :roll:

Obrazek

Zdjęcia gaźnika:

Obrazek

Obrazek

Po waszych podejrzeniach postanowiliśmy sprawdzić uszczelkę pod głowicą:

Spuszczanie płynu chłodniczego

Obrazek

I tu do was pytanie. Jaka jest pojemność układu chłodniczego?
Po spuszczeniu całości wyszło nam około 6-7 litrów. Nie za mało troszkę? :roll:

Silnik jeszcze w całości

Obrazek

Po zdjęciu pokrywy zaworów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I po zrzuceniu głowicy

Obrazek

Obrazek

Następne pytanie. Do czego służą te "szpilki" wystające z bloku silnika??

Uszczelka pod głowicą okazała się wyglądać bardzo dobrze, więc nasz podejrzenia padły na głowicę. Niestety nie mam dobrych wieści :( .
Głowica okazała się bardzo krzywa i ma nieszczelne zaworki, ale po naprawie powinna jeszcze polatać :D

A oto i członkowie naszej załogi:
Kajdan
Obrazek

Mati
Obrazek

Udało się też naprawić kilka mniej istotnych rzeczy których niestety nie mam na fotkach, a są to:
1. Naprawiona tylna nagrzenica
2. Przeczyszczony smok baku paliwa
3. Naprawiony wskaźnik paliwa
4. Naprawione podświetlenie szybkościomierza
5. Kupno świec zapłonowych
6. Kupno przewodów zapłonowych
7. Naprawienie oświetlenia
8. Zamontowanie radia, głośników

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

:) te szpilki to sa chyba raczej napewno popychacze od zaworów :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

mariusz286 pisze:
Nyska stoi gotowa u lakiernika, niedługo wrzuce fotki, własnie przerejestrowalem i ubezpieczylem, ubezpieczenie na cały rok jednorazowo 518 zł. Szok wszędzie chcieli po 750-850 i to w PZU jak zrobi się ciepłej ruszam na pierwsza przejazdzke, rok produkcji 1993 3 listopad nr podwozia 392895 nr silnika 1187883

Dobrze zrozumiałem, że w PZU 518 zł jednorazowo za ubezpieczenie na cały rok?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Administrator Nysa Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Nysa 522R 1991
Po uszczelce nie musi być widać, że pęknieta, a gdzieś będzie nieszczelna, nie zobaczysz tego i juz będzie wodę lub olej puszczać....
Te szpilki to na pewno laski popychaczy, najlepiej je wyjmijcie, zobaczcie, czy wszystkie są proste, mają kulki jeszcze nie wyrobione za bardzo w szpic, a załóżcie już jak założycie głowicę, tylko trzeba trafić w gniazdo na popychaczu :) Latarką można poświecić w otwór, albo odkręcić pokrywę popychaczy i palcem wyczuć :) Głowicę jak bedziecie regenerować, to od razu dajcie do zrobienia twarde gniazda na benzynę bezołowiową - droższe, ale dobra inwestycja, bo sięnie wypalą tak szybko.

Tłumik widzę z cyklu modyfikacji dziadka nita :D

Pojemność układu ponad 10litrów ok 12. W książce piszą 13. W każdym razie 2 kanistry po 10l płynu wam nie starczą... A z bloku i z nagrzewnic spuściliście płyn?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

11-12 litrów. Do spuszczenia: jeden kranik u dołu chłodnicy, drugi kranik na bloku silnika, pod aparatem zapłonowym, bywa trzeci na wężach do tylnej nagrzewnicy. Kranik to już chyba nowszego typu - taka niby "śrubka" z sześciokątnym łbem :wink:
I - na wszelki wypadek przepraszam za tą uwagę :wink: - ale jak dobra by się uszcelka pod głowicą nie wydawała, to i tak załóżcie nową.
Powodzenia w kolejnych pracach! :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

Cytuj:
ale jak dobra by się uszcelka pod głowicą nie wydawała, to i tak załóżcie nową

Oczywista sprawa. Nowa uszczelka została zakupiona jeszcze przed rozbieraniem silnika :thumleft:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

Pojazd: Nysa 522W, 522S,Autosan H6 ZK
Mam to samo. Wy,ieniłem uszczelkę i a piać mam to samo..... Kompresja w układzie chłodzenia - po zgaSZENIU SILNIKA ODGŁOSY JAKBY SIE GOTOWAŁO, NAWET na zimnym silniku. Mieliście to?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

eee tam , ja wymienilem uszczelke umnie , dociagnolem sruby wedlug ksiazki na te jakies niepamietam 120 Nm , odpalilem i patrze k..... woda na rozgrzanym silniku :shock: :evil: spoko , klucz dynamometryczny i dalem wszystko na 140 Nm az z uszczelki soki wyszly , trzyma fest zadnej wody nic :wink: dociagnij jeszcze raz , powinno sie dociagnac po przejechaniu 500 km ale wczesniej radze to zrobic ona sie siada po jakims czasie starzy mechanicy mowia 2 razy dociagnac potem sruby.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

Zgadz się sam byłem w szoku, telefonicznie mówili ok 750-800 zł z polecenia pojechałem do jednego gościła i wycenił własnie na tyle :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Gość Nysa/Żuk Service

Nasza sytuacja wygląda następująco, zdjeliśmy głowice i oddaliśmy do sprawdzania szczelności. Fachowiec lekko splanował głowicę i zlikwidował nieszczelności na zaworach. Wczoraj udało nam się w końcu zamontować głowice na nowiutkich uszczelkach (pod głowicą, pokrywą zaworów, z boku, od gniazda popychaczy, od termostatu, i przy małej blaszce z przodu :D ). Głowice przykręciliśmy na 120 Nm. Na koniec wymieniliśmy olej, filtry i płyn chłodzący. No i zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy, ustawiliśmy również luzy na zaworach na 0.20.

A teraz najlepsze, nysa dalej nie działa jak powinna :x Mamy nadzieję, że to kwestia dobrej regulacji gaźnika i zapłonu.

Robo my też zauważyliśmy to samo, ale uznaliśmy to za mało istotny fakt :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Bywalec Nysa/Żuk Service

Dokładnie jak Kajdan pisze.

Nyska po całej operacji nie miała problemów z odpaleniem i na jałowych obrotach chodziła całkiem przyzwoicie. Jednak przy dodawaniu gazu silnik dusi, krztusi się i potrafi nawet zgasnąć. Jak się wystarczająco wcześnie zabierze nogę z gazu to potrafi jeszcze wrócić do normalnej pracy.

Musimy jeszcze ustawić gaźnik i zapłon, ale potrzebujemy pomocy. Szukałem na forum jak ustawiać zapłon i gaźnik Webera. O zapłonie informacje znalazłem, niestety o gaźniku nie za bardzo.

Czy moglibyście jakoś łopatologicznie wytłumaczyć jak ustawić gaźnik od podstaw. Przydały by się też jakieś zdjęcia którymi śrubami kręcić.

Z góry dzięki za pomoc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

dociagniecie srub glowicy , miedzy glówka sruby a podkladka daje sie kropelke oleju , dociaganie prawidlowe polega na dociagnieciu najpierw recznie tak z wyczóciem w kolejnosci jak w ksiazce , nastepnie 60 Nm potem 120 Nm i mozna dac 130 Nm na koniec , ale dociagac kluczem dynamometrycznym za jednym zamachem az kliknie nie po pare razy !!! po przejechaniu tak do 300 km dociagnac jeszcze raz ruby ja dalem 140 Nm , za komuny dociagali na fest recznie ile sie dalo , na wyczócie :wink:

0,20 wszystkie jest ok dla zaworow

gaznik ustawia sie jak silnik ma temp. 80 C , na poczatku sie kreci sruba skladu mieszanki , podczas krecenia slychac prace silnika jezeli silnik wyzej zacznie krecic to w tym momencie sie to tak zostawia i sie redukuje wolne obroty sruba od uchylenia przepustnicy , tak 700 obr/min moze na wolnych chodzic do 800 .Inaczej tego niemoge wytlumaczyc to jest ustawienie nie na pisanie tutaj takie cos musial by wam pokazac np. diagnosta lub mechanik jezeli ma dobry dzien.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Nysa 522R 1991
Jak się dusi po dodaniu gazu to gaźnik lub zapłon. Może macie rozklekotany aparat zapłonowy i sam sięprzestawia. A paliwo nie wycieka przy dodawaniu gazu na kolektor?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Fanatyk Nysa/Żuk Service
Awatar użytkownika

te aparaty to shit material z ktorego sa zrobione to chyba chinska stal !!! I zawsze polecam odrazu na nowy wymienic , i sobie jeszcze jeden na zapas kupic. Aparat jezeli jest wyrobiony to nigdy niebedzie pozytywnego efektu pracy silnika

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Moderatorzy: monterr07, Dziwny Mag

Strefa czasowa UTC+1godz.